Hieronder staan een aantal recensies die onze klanten hebben achtergelaten:

Het laden werd een probleem..
Mijn paard Cornelis had bij zijn vorige eigenaresse een extra grote en ruime trailer. Het laden ging altijd prima. 

Toen ik met hem op pad wilde, liep hij braaf de kleinere trailer op, maar wilde er ook meteen weer vanaf. Het laden werd dus een probleem. Dus besloot ik hulp in te schakelen.
Nadat ik een ander paard had gezien waar Janneke mee had gewerkt, wist ik dat ik haar hulp wilde.

Janneke is heel lief, rustig en duidelijk. Het probleem bij laden ligt ook vaak bij de mens en niet zozeer bij het paard. Ze liet mij zien dat als Cornelis vertrouwen heeft, hij alles wil doen.
En nu gaat hij heel relaxed de trailer op, blijft staat en loopt er weer rustig af! Ik ben zo blij met het resultaat! En zeker ook het besef dat ik de leider moet zijn en vooral kalm moet blijven.

-Mandy

logo-6.jpg

 

Ik heb een super fijne trailertraining gehad met Janneke. Mijn paard loopt zonder enige moeite de trailer op. Nog steeds onwijs blij met het resultaat, bedankt Janneke!

-Chanel

 

logo-6.jpg

Ik heb Trailerladen.com ingeschakeld bij mijn, toen, 3 jarige paard. Het was een paard met verlatingsangst, waardoor ik haar niet alleen bij de kudde vandaan kon halen. Dat was eigenlijk al vanaf het begin zo, maar omdat a: een jong paard hoeft toch nog niks te kunnen (jonge paarden syndroom volgens Janneke) en b: ik moet dit toch zelf kunnen (een ego probleem volgens mijzelf), heb ik lang gewacht met hulp inschakelen. Met hulp van Janneke ging het al snel veel beter. Janneke heeft me geleerd bij mezelf te blijven en zo mijn paard tot steun te zijn en deze te leren schakelen. Ook hielp ze mij om te gaan met mijn inmiddels opgedane angst. Inmiddels heb ik er een jaar later een prima rijdpaard (net ingereden) aan. Na deze sessies heeft Janneke me ook geholpen bij het trailerladen. Janneke heeft een perfecte timing, en kan ook goed overbrengen welke techniek je toe moet passen. Met hulp van Janneke heb ik nu een paard dat altijd rustig laad en zelfstandig te laden is. En als het even niet lukt omdat de omgeving wel erg spannend is, weet ik de juiste dingen te doen, zodat ze binnen 5 minuten toch rustig geladen is.

-Maaike

logo-6.jpg

Steeds moeilijker de trailer in..

"Nadat mijn pony een nare ervaring had gehad in de trailer wilde hij er steeds moeilijker in. Omdat ik veel met hem in het bos rijd en daarvoor de trailer gebruik had ik echt een probleem. Ik heb contact gezocht met Trailelerladen.com en ondanks de verre afstand spraken wij af. Haar methode sprak me gelijk al erg aan. Geen trucjes met voer, maar laden op basis van vertrouwen en deskundigheid. Het duurde bij mij wel even voordat ik het helemaal in de vingers had. Zelf emotioneel neutraal blijven en de juiste timing is heel belangrijk. We zijn inmiddels geslaagd en ik ben heel blij dat ik Janneke's hulp heb ingeroepen. Janneke is niet alleen zelf heel kundig, maar heeft ook veel gevoel voor paard en mens. Zij doorziet goed waar het hapert en lost het daar op. Ik ga nu weer relaxed op stap met mijn lieve pony Joey. Dankjewel Janneke!"

-Mariel

logo-5.jpg

Doodsbang:
Onze vierjarige merrie was doodsbang voor trailers. Wanneer ze erlangs moest lopen ging ze al vluchten laat staan ernaartoe of erin. Uiteindelijk lukte het ons om ernaartoe te gaan en zelfs twee voeten op de klep. Maar het paard liet nog duidelijk zien dat ze heel veel angst had. We wilde professionele hulp. Na contact te hebben gehad met Janneke van trailerladen met goed gevoel een afspraak gemaakt. En dat gevoel was juist. Er werd duidelijk en in alle rust met ons paard gewerkt wat uiteindelijk haar de trailer in en uit deed lopen zonder stress. Nadat Janneke met ons paard aan het trainen was gegaan liet ze ons het zelf doen. Wat zich uitte in dat wij zelf ons paard in alle rust in en uit de trailer konden begeleiden. Voordat de laatste sessie van start ging moesten wij zelf trainen thuis. En wat ging dat door de tips van Janneke goed. Toen janneke kwam voor de laatste sessie konden we ook vrijwel direct beginnen omdat onze merrie de training ze goed oppakt. We gingen onderweg naar verschillende plekken om daar uit en in te laden. En behalve wat spanning omdat ze op vreemd terrein was deed het paard dat super. Zoveel geleerd en wat betreft de trailer een heel ander paard. Wij raden iedereen aan om contact te zoeken met trailerladen wanneer je problemen ondervind in en om de trailer met je paard. Super bedankt Janneke voor alle tips rust en duidelijkheid en een heel ander paard aan de hand wat super nu de trailer in en uit loopt!!!!!

-Linda

logo-5.jpg

Paard met gebruiksaanwijzing?
In november 2015 kochten we Happy. Een superlieve C-pony waarbij we voor de trailer al wel wat gebruiksaanwijzigingen mee kregen. Hij loopt er (heel) snel af. Haal hem er maar als eerste af en zet hem er als laatste op.

Vol goede moed zijn we gestart en de eerste 2 maanden ging het "goed". Na 2 maanden ging Happy, na een incident op de trailer waarbij hij in paniek raakte, "ineens" niet meer op de trailer. Allereerst zelf wat geprobeerd maar het probleem bleef bestaan.

Nadat ik samen met mijn dochters met 2 trailers op wedstrijd moest ben ik de volgende dag eens gaan kijken of ik geen hulp kon krijgen. Zo kwam ik uit bij Erik.

Ik had een duidelijke wens: Happy door mijn 11-jarige dochter weer zelf laten laden en met 2 pony's in 1 trailer weer op pad. De eerste keer heeft Erik vooral Happy en mij geschoold en vanaf de tweede keer was mijn dochter erbij. In no time ontwikkelde mijn 11-jarige dochter zich onder leiding van Erik tot een duidelijke consequente emotie neutrale volhoudende trailerlader!

En Happy: die loopt rustig de trailer op en af, als eerste of als tweede het maakt hem niets meer uit. Ik kan weer alleen met mijn dochters en hun pony's op pad en we hebben er alle vertrouwen in dat dit zo blijft.

In totaal hebben we 4 sessies gehad waarbij we tijdens de laatste sessie met 2 pony's hebben geoefend en naar een andere plaats zijn gegaan om daar ook te oefenen. In alle rust heeft Erik ons geleerd wat we moeten weten om onze pony weer het vertrouwen te geven om op de trailer te lopen en te blijven staan. Erik bedankt!

-Liesbeth

logo-5.jpg

Mijn paard was te angstig om de trailer in te gaan:

Gisteren sessie trailerladen drie en vier met Ruby samen met Janneke van Trailerladen.com volbracht.
Ruby was te angstig om de trailer in te gaan en na vergeefse pogingen ook met anderen kwam ik bij Trailerladen.com terecht.
Door veel rust en vakmanschap liep ze er uiteindelijk in. Nu zijn we zover gekomen dat ze netjes de trailer opgaat en stang en klep gesloten kunnen worden zonder dat Ruby wil gaan vluchten. Het was geen makkelijk klusje.
Waar ik in ben veranderd is dat ik het trailerladen als een leuk leerstuk en obstakel training met uitdagingen ben gaan zien omdat het mij de tools geeft waar je mee aan de slag kunt gaan ook in andere situatie's. Het heeft mij beter inzicht gegeven in het lezen van je paard en hoe je hier op kunt reageren. Kortom, dubbel leerzaam en een paard wat de trailer in vertrouwen leert op te gaan. Super gedaan Janneke, applaus voor je vakkundigheid, geduld en doorzetting. Ik heb er veel van opgestoken!  Veel succes met het verder helpen van mens en paard.

- Sabine

logo-5.jpg

Mijn tinker ging wel op maar ook minstens net zo snel weer van af:
Een tijd geleden heb ik Trailerladen.com ingeschakeld in verband met mijn eigenwijze tinker die wel op de trailer ging maar er even rap weer af was . Na 2 jaar oefenen en proberen was ik nog geen stap verder dus kwam instructeur Erik die me leerde hoe het wel lukt. Moest ook dingen afleren maar het lukte wonderwel. Na 4 sessies kon ik laden en wegrijden zonder dat ze in paniek raakt. We blijven oefenen zodat we deze zomer op verplaatsing kunnen. Bedankt !

- Els

logo-5.jpg

 

 

Onze hengst moest snel naar de kliniek:
Wij hebben een 2,5 jarige klophengst
 die geopereerd moest worden in een kliniek. We moesten hem dan ook zo snel mogelijk het trailerladen leren. Maar we kregen hem alleen maar een paar stappen de klep op.
We hebben hierna contact gezocht met Trailerladen.com. Erik heeft ons gedurende de sessies op zeer professionele wijze en met duidelijke voorbeelden alles goed uitgelegd hoe we de hengst rustig op de trailer zouden krijgen.
De eerste sessie had de hengst nog wat kuren maar door emotioneel neutraal te blijven en met beleid en doorzettingsvermogen stond hij al in de trailer.
Na de volgende sessies bleef hij ook rustig staan en konden we met de hengst gaan rijden. De weg naar en van de kliniek ging uitstekend, hij laadde in een keer en bleef gedurende de 40 minuten durende rit rustig staan.
Erik heel erg bedankt voor je fantastische uitleg.

- Emiel

 

logo-4.jpg 

Dit was me zelf niet gelukt..
Na aankoop van een nieuwe trailer weigerde mijn paard erop te gaan. Ze liep altijd al twijfelend op mijn oude trailer en kwam daar altijd erg bezweet vanaf. Toen het laden bij mijn nieuwe trailer eerst 30 minuten, daarna 40 minuten en daarna 1,5 uur duurde, was bij mij de maat vol. Mijn paard en ik hadden hulp nodig!

Na een prettig, informatief telefoontje met Janneke heb ik besloten vier sessies bij Trailerladen.com te doen. Erik is begonnen met mij de principes van de training in theorie te leren. Daarna zijn we snel aan de slag gegaan met de praktijk. Mijn paard trok haar complete trukendoos open maar Erik bleef rustig en bleef ook vertellen wat én waarom hij iets wel óf niet deed. Erg verhelderend voor mijn paard en mijzelf! En tot mijn verbazing stond mijn paard aan het einde van de eerste sessie al op de trailer.

De volgende twee sessies waren nog steeds bij mij op stal. Hierin hebben we verder gewerkt aan het rustig laden met direct zichtbare resultaten. De vierde sessie, het laden ‘op locatie’, vond ik een ontzettend nuttige afsluiting van de training. Ondanks dat de eerste drie sessies heel goed waren verlopen was ik bang dat ik of mijn paard op een ‘vreemde’ locatie weer terug bij af zou zijn. Erik heeft mijn paard en mij hierbij heel goed begeleidt en mij laten zien dat dit absoluut niet het geval is. Ik blijf de oefeningen doen die Erik mij heeft gegeven en ik merk dat mijn paard weer direct een betere ‘state of mind’ komt. Ik heb nu echt de vaardigheden die ik nodig heb om mijn paard vol vertrouwen te kunnen laden.

Kortom, ik ben ontzettend blij dat ik de hulp van Erik/Trailerladen.com heb ingeschakeld! Dit was me zelf niet gelukt. Ik kan het iedereen die wel eens problemen heeft met het laden van zijn/haar paard aanraden om de hulp van Trailerladen.com in te schakelen!

- Daphne

 

logo.jpg

 

Dacht dat ik al zoveel goed deed.. alleen laadde mijn paard niet..
Nu kan ik hem weer helemaal zelf laden. Heel veel geleerd!

- Marijn

 

logo-1.jpg
Na 2 sessies laden vader en dochter hun paard weer zelf'

Opeens wilde ons paard de trailer niet meer op, met geen mogelijkheid. Her en der info ingewonnen, zweep of bezemsteel erachter etc. Maar werkte niet... Het enige wat beter ging was gefrustreerd worden.

Op internet gezocht en zo bij Trailerladen.com uitgekomen. 1e sessie deed Janneke het voor en de 2e sessie ikzelf en binnen 15 minuten op de trailer en nog belangrijker zonder spanning en frustratie. 3e sessie op diverse plekken geladen en met verbluffend resultaat. Deze training is goed voor jou en je paard!

- Marcel

logo-2.jpg

 

'Duidelijke uitleg en aanpak'

Ik heb hulp gezocht voor het laden van mijn paard omdat het steeds slechter ging ipv beter. Ik kwam op internet Trailerladen.com tegen en heb contact met ze gezocht. Na 4 sessies, ben ik zover dat ik haar geladen krijg. Het rijden vindt ze nog spannend maar ook daar heb ik nu de volste vertrouwen in dat het goed komt.
Dankzij de duidelijke uitleg en aanpak van Janneke en Erik is het vertrouwen er weer bij ons beide om op weg te gaan. Een aanrader voor iedereen die problemen heeft met trailer laden!

- Marina

 

'Ik kan weer op pad!'

Ik heb contact opgenomen met Janneke Buddendijk van Trailerladen.com omdat mijn paard mij te slim af is met het laden.
Het niet-laden had zij sneller onder de knie dan ik het wel-laden.
Telefonisch vooraf een prettig gesprek met Janneke en al snel volgde op 8 mei de eerste sessie met Erik Janssen.
Mijn paard laat aan Erik al haar trucjes zien om niet te laden. Maar al snel zijn de rollen omgedraaid en heeft hij haar door middel van een heldere tactiek weten overtuigen dat de trailer okay is. Wanneer deze tactiek is ‘geprogrammeerd’ geeft dat duidelijkheid voor ruiter en paard.
De volgende sessie ga ik zelf aan de slag. Gelukkig stribbelt ze een beetje tegen zodat je dit zelf kunt oplossen wanneer je daar tegen aanloopt. Erik legt duidelijk uit en geen vraag is hem te veel.
De derde sessie gaan we al naar een andere plek om daar te laden en ook dit verloopt super goed. De afsluiting tijdens de 4e sessie zet de puntjes op de i waardoor ik nu met het volste vertrouwen mijn paard kan laden.
Tevreden en een aanrader voor alle mensen die net zoals ik voorheen, soms urenlang, moedeloos aan het laden waren wat ten kosten gaat van een lekker dagje op pad.
Janneke en Erik, bedankt!

- Moniek

'resultaat na het volgen van een clinic'

Op 17 mei heb ik de clinic van Trailerladen.com gevolgd.
Mijn paard twijfelde altijd of ze wel of niet de trailer in ging. Soms twijfelde ze wel erg lang en kwamen er longeerlijnen, wortels en andere trucjes aan te pas...
Na het volgen van de clinic weet ik nu dat het veel makkelijker kan en met veel meer ontspanning.
Ik heb bij mijn paard de methode van Janneke en Erik toegepast en na een paar keer oefenen liep ze er al vanzelf rustig in en kon ik de stang dichtdoen. Ik ben zo trots! Nu kan ik haar helemaal alleen laden!
Ik kan het iedereen aanraden om de hulp van Trailerladen.com in te roepen.

- Ankie

 

Ben blij dat ik Trailerladen.com om hulp heb gevraagd, was al een jaar niet meer weg geweest met trailer, omdat m'n paard niet op de trailer wilde en als hij er op was wilde ze er absoluut niet meer vanaf. Ze had ook al een paar keer flink haar hoofd gestoten en een oor open gehaald.
Van de week voor de tweede keer weer naar de clubles geweest. Thuis wil ze eerst echt even kijken of ze er echt wel inpast door haar hoofd helemaal omhoog te doen. Maar echter na een paar minuten liep ze zo de trailer op. Op de club liep ze meteen achter me aan de trailer op, ik denk dat ze blij was dat ze mee mocht naar huis. Het afladen gaat ook langzaamaan beter, vooral door niet meer in de trailer te gaan staan, maar achter bij de loopplank.
Het enige waar ik spijt van heb is dat ik Trailerladen.com niet eerder heb gevraagd, dan had ik al die tijd niet thuis hoeven te blijven!

- Heidi

 

voor “probleempaarden” maar ook voor “probleemmensen”

Ik heb 4 sessies trailerladen gevolgd om mijn eigen trauma kwijt te raken dat ik heb opgelopen na een trailerongeluk. Omdat ik een nieuw paard heb wat je nog niet genoeg kent heb ik het op deze manier aangepakt. Tijdens de 1e sessie is alles grondig uitgelegd. En vanaf de 2e sessie ben ik zelf gaan laden. De 4e sessie zijn we ook daadwerkelijk op pad geweest. 1 week na de laatste sessie ben ik zelf weggeweest. Precies gedaan zoals geleerd en het ging prima. Bij thuiskomst ook geen probleem. Mijn angst is overwonnen. Het is dus niet alleen handig voor “probleempaarden” maar ook voor “probleemmensen”. Ik ben heel blij dat ik dit gedaan heb en kan dit iedereen aanraden, vooral ook als je er zelf niet zeker van bent. Immers als je zelf twijfels hebt zal het paard dit voelen en gaat het niet lukken. 

- Patricia

     

 

  'een duidelijke methode dat geeft zelfvertrouwen!'

Het beste van Trailerladen.com is dat er een heel duidelijk systeem is. Ik deed maar wat, maar nu weet ik welke stappen ik moet nemen. Wat je vooral niet moet doen en hoe je moet reageren als het wat minder gaat. Dat alleen al geeft zelfvertrouwen. Ik weet nu waar ik mee bezig ben!

- Alice

 

     'geen problemen meer!'

Ik wil jullie meteen laten weten dat het trailerladen na de cursus geen problemen meer heeft gegeven!
Mijn paard heeft heel soms de neiging om nog even te twijfelen, maar als ik de geleerde techniek goed toepas dan staat ze ook binnen korte tijd op de trailer en een volgende keer is er niets aan de hand.
Ik ben erg blij dat ik de cursus heb gevolgd en als ik mensen hoor met problemen verwijs ik ze ook naar jullie website.

- Carolien


     'van door 5 man erin geduwd tot zelf de trailer in gaan!'

Mijn paard is ruim een jaar herstellende geweest van een beenblessure. In deze periode hebben wij een aantal keren de dierenarts bezocht. Verder gingen wij nauwelijks weg. Trailerladen ging eigenlijk altijd al problematisch, maar nu is het tragisch dieptepunt toch wel bereikt. Bij de dierenarts: trailer tegen behandelruimte aangezet en direct vanuit de behandelruimte Smithy met 5 man in de trailer geduwd. Thuis ligt vanaf deze tijd de sedalin verdovingsgel klaar om te kunnen gebruiken bij vervoer.

Vanaf april 2013: In april zijn we gestart met een cursus trailerladen. Ik had er eigenlijk weinig vertrouwen in, maar tot mijn stomme verbazing liep Smithy de eerste keer al de trailer in. Inmiddels zijn we zover dat we weer op stap kunnen. Het is werkelijk een ongelovelijk verschil. Voorheen laadde ik Smithy nooit zonder een longeerlijn en zette ik de trailer altijd naast een muur of een heg o.i.d. Dat is nu allemaal niet meer nodig. Wel merk ik dat we het trailerladen wel regelmatig moeten blijven oefenen.

Smithy en ik varen er wel bij. Ik ben er heel erg gelukkig mee dat Trailerladen.com op mijn pad is gekomen!

- Karin

     'KWPN-er met een 16-jarige enthousiaste springruiter.'

Op het moment van schrijven is onze merrie Vera anderhalve week terug van haar weekendtraining bij Trailerladen.com. Tijdens de zondagsessie ging het heel vlot en heeft Erik nog wat andere manieren van laden aan Daan (onze zoon) geleerd. In goed overleg met Erik komen we op zo'n 2 keer per week oefenen op stal.

Nu heeft ook Daan haar op stal geladen en ging het goed. Bij de eerste keer laden zagen we nog wat verzet, kwam ze te snel en onrustig uit de trailer en gooide haar hoofd in de lucht. Vera ging net niet steigeren. Daan kon snel genoeg haar hoofd naar beneden vragen. Daarna heeft hij haar nog een paar keer in de trailer gezet en het ging goed. Wat vorige week nog niet goed lukte en nu wel, dat hij bij de ingang van de trailer bleef staan en Vera door laat lopen. En hij kon zelf heel rustig de stang dichtdoen. Ik ben nog steeds onder de indruk van het verschil met voor de training en dat hij haar nu in zijn eentje erin kan zetten, ongelofelijk! Ze "sjokt" er nog niet in zoals je soms paarden ziet doen, maar Daan heeft zeker controle. Hij doet dan ook eerst even wat basisoefeningen. En als ze rustig is kan hij haar ook een pasje voor- en achteruit laten doen op de trailerplank. Ik ben heel blij dat Daan zelf ook het gevoel heeft dat hij controle heeft en steeds zekerder wordt dat het lukt om haar te laden.

Daan zet nu zijn eigen Vera in de “rijdende stal”!

- Paula en zoon Daan

     'Unieke – Angstig paard.'

Ik ben erg tevreden over Trailerladen.com. De trailersessies hebben mij en mijn paard heel veel geleerd over het trailerladen. Uniek loopt nu maar 1 keer naar achteren en er dan weer rustig in. Ook bij het uitladen gaat ze stapje voor stapje er rustig uit. Ik ben erg blij met de aangeboden hulp om mijn paard van haar angst tijdens het trailerrijden af te helpen.

Janneke, nog hartelijk bedankt voor al je wijze lessen. Ik blijf zeker oefenen met het trailerladen.

- Annet

     'Van 3 gekneusde ribben en 1 gebroken enkel naar een groot paard als een mak lammetje de trailer in.'

We kochten een paard voor onze dochter. Het transport naar onze manege ging al moeizaam, na uren van trailerladen ging hij uiteindelijk met een verdoving achterstevoren op de trailer. Eenmaal op de manege werd dit gelukkig snel vergeten, doordat er geen noodzaak van trailerladen was en ontpopte hij zich als een lief en aanhankelijk maar wel kijkerig paard.

Twee jaren gingen we verhuizen naar een andere manege en begon het circus opnieuw. Door het lokken met voer en met behulp van longeerlijnen en springbalken lukte het na vele uren per toeval.
Eenmaal op deze nieuwe manege werd dit gelukkig weer snel vergeten doordat er geen noodzaak van trailerladen was en hadden we weer een lief en aanhankelijk maar wel kijkerig paard.

Toen wilde onze dochter mee gaan doen aan wedstrijden:)
De 1e wedstrijd ging het redelijk goed: zonder geweld maar door het lokken met voer konden we hem ‘vangen’ op de trailer.
De 2e wedstrijd ging het al veel minder en voor de terugreis moesten we alweer ‘plaatselijke hulp’ inschakelen en kwamen de longeerlijnen er weer aan te pas.
Tijd om professionele hulp in te schakelen!
Gevonden via internet: Trailerladen.com!

Na 2 sessies waren we op de goede weg. Toen kwam er een hele belangrijke wedstrijd tussendoor: het NK Carrousel. Janneke vond het nog te vroeg om te gaan, maar wij waren vastbesloten onze dochter op ons paard te laten deelnemen…

De heenreis ging prima.
De terugreis niet: uren van tevergeefs trailerladen op alle denkbare plaatsen én de hulp van goedbedoelende omstanders én een drogerende dierenarts gaven het volgende resultaat: 3 gekneusde ribben; 1 gebroken enkel; verdrietige eigenaren en een paard in een vreemde stal ter overnachting. De volgende dag gingen we goedgehumeurd van start, Janneke was op vakantie dus alternatieven waren er niet. Na wederom uren van tevergeefs trailerladen een paardentransporteur ingeschakeld, wellicht werkt een vrachtauto wel… NOT!!! Uiteindelijk met behulp van een andere drogerende dierenarts en licht geweld op de trailer huiswaarts kunnen keren.
DIT NOOIT WEER!!!

Enkele dagen later hebben we Janneke ingelicht, zij was ernstig teleurgesteld, en terecht! We hebben toen onze sessies weer hervat.

Janneke kwam, zag en overwon: binnen 10 minuten stond ons paard weer op de trailer! Heerlijk om te zien dat zo’n ‘klein vrouwtje’ zo’n groot onwennig paard op zo’n rustige en vooral respectvolle diervriendelijke manier kan trailerladen!
Nu moesten wij het nog leren.
En dat is dankzij Janneke helemaal gelukt!
Voor eventueel aanvullende informatie zijn wij via Janneke te bereiken.

- Eline, Astrid & Bart

     'van 2 uur laden voor vertrek naar een halve minuut'

Het trailerladen was geen groot succes voor mij & Valeska. We stonden vaak uren te laden. We gingen een keer op wedstrijd en toen we terug wilde komen kreeg ik haar helemaal niet geladen. Ze wilde zelfs niet meer in de buurt komen van de trailer.

We kregen allemaal goed bedoelde tips (longeerlijnen, zweep, snoep, bezem) maar niets hielp. Na zo’n 2 uur zijn we toen maar terug gaan lopen, een terug reis van 3 uur. Mijn vader met mij en Valeska mee en mijn moeder met de auto en lege trailer naar huis. Dit wilden we echt niet meer. Gelukkig konden we bij Janneke ook een cursus trailerladen doen en het was ongelofelijk hoe snel en goed ze alles oppikte. Ik kon Valeska gewoon rustig laden en mijn vader de stang erachter sluiten. Dit was nog nooit eerder gelukt. Als ze vroeger eindelijk in de trailer stond gooiden we snel de klep dicht in de hoop ze niet naar achter zou lopen. Maar nu hoeft dat niet meer.

Dus niet meer twee uur vroeger laden dan nodig is, omdat je maar niet weet hoelang het duurt voor je haar eindelijk geladen hebt, maar gewoon binnen een halve minuut laden. Voor ons is dit ongelofelijk dat je dat gewoon kunt leren. Dat je dit met de juiste aanpak zelfs bij Valeska kunt bereiken.

- Huub & Floor

 

     'Van sedatie tot samenwerking.'

Ondanks dat ik heel veel samen met mijn 15 jarige ruin Arabier-Welsh, Shapier genaamd, kan doen is onze communicatie niet optimaal.
Dit uit zich juist in het trailerladen. De enige optie was met behulp van de veearts sederen en er dan opduwen. We zijn geen combinatie uit de boekjes, het is een behoorlijk lastige situatie. Het probleem ligt voornamelijk in de communicatie met hem en nog een aantal traumatische ervaringen die we samen hebben opgedaan.
Ik was al langer op zoek naar iemand die mij hier mee kon gaan helpen en iets waar ik zelf achter kan staan. In 2009 deed de gelegenheid zich voor om een training te doen met Erik en Janneke. Wat we tijdens deze cursus leerden en hoe we zelf weer op stap konden was ver boven mijn verwachting. Echt een aanrader!

- Janneke

     'op cursus bij Trailerladen.com'

In juni 2009 heb ik ook één van de cursussen van trailerladen gevolgd. Het was erg leerzaam om ook in een vreemde omgeving alles uit de lessen toe te passen.
De eerste dag waren we allebei zenuwachtig, maar de tweede dag hadden we onze draai gevonden en was het super!

- Ellen

     'fijn een methode!'

Ik oefende al regelmatig met trailerladen, al mijn paarden laten zich makkelijk laden, alleen Salvadore bleef het erg spannend vinden. Ik kreeg het zelf niet voor elkaar met hem. Een methode had ik niet. Ik nam er wel altijd de tijd voor en probeerde mijn paarden rustig in de trailer te krijgen. Salvadore liep er wel op, maar zijn achterbenen bleven altijd op de klep. Een enkele keer kreeg ik het voor elkaar om hem helemaal in de trailer te laden, maar hooguit voor een paar seconden. Ik had dus duidelijke behoefte aan een methode voor trailerladen!

Om de methode voor te doen nam Janneke Salvadore van mij over. We liepen naar de trailer en bleven zo'n 5 meter van de klep staan. Janneke vertelde dat dit een veilige plek was voor Salvadore. Salvadore stond duidelijk op zijn gemak een beetje om zich heen te kijken wat er komen ging. Vervolgens een kort stukje theorie over het trailerladen. Ook het trailerladen gebeurt dus in fasen. Een losse leadrope met een boogje erin is de uitgangspositie, daarna wordt deze boog eruit genomen zonder daadwerkelijk druk op de leadrope te zetten. Pas daarna volgt er een lichte druk en de laatste fase is meer druk. Zodra het paard een stapje voorwaarts zet, geef je uiteraard direct weer een boogje in de leadrope. Na de theorie gaf Janneke een korte demonstratie. Ze liep met Salvadore naar de trailer, hij liep vlot mee, maar stopte met zijn achterbenen nog net voor de klep. De verschillende fasen met opbouw van druk werden gedemonstreerd. Salvadore liep een paar keer achteruit en ging duidelijk tegen de druk in, maar al vrij snel had hij door wat de bedoeling was. Regelmatig werd er teruggegaan naar zijn veilige plek. Na een paar keer was een hele lichte druk op de leadrope al voldoende om hem uit te nodigen om een stapje voorwaarts te zetten. Na niet al te lange tijd stond Salvadore al helemaal in de trailer, nog niet volledig ontspannen, maar hij stond erin! Als beloning mocht hij weer terug naar zijn veilige plekje. Toen was het mijn beurt.

Na eerst even geoefend te hebben met de verschillende fasen, terwijl Janneke de leadrope vasthield, kon ik een poging wagen. In het begin een beetje onwennig, maar door het gewoon te doen krijg ik er al snel meer handigheid in. Uiteraard heeft Salvadore zijn trucendoos even gebruikt: een stapje voorwaarts wanneer er druk op de leadrope komt, om vervolgens direct weer een stapje terug te doen zodra de druk werd weg genomen. Of achteruit stappen en ondertussen allerlei onmogelijke bewegingen met zijn hoofd maken, zodat ik er geen constante druk op kon houden. Desondanks kreeg ook ik Salvadore volledig in de trailer. Na een paar keer weer achterwaarts te gaan en direct opnieuw de trailer in te stappen, kreeg hij meer en meer interesse in de trailer. Raampjes werden nieuwsgierig onderzocht en met een schrapend voorbeen werd de bodem geinspecteerd. Salvadore bleef meerdere keren 20 seconden volledig ontspannen in de trailer staan, stapte rustig achterwaarts wanneer ik dat vroeg en stapte ook direct weer mee de trailer in zonder dat ik helemaal terug hoefde te gaan naar zijn veilige plek. Wauw!! Ik had niet gedacht dat we de eerste les trailerladen al zo'n eind zouden komen.

Na zo'n 45 minuten zijn we gestopt en had ik voldoende aandachtspunten om mee verder te oefenen. Ik ga er nu op letten dat ik de fasen correct toepas en dat ik een bepaald ritme aanhoud bij het trailerladen. Ik moet niet teveel afwachten wat Salvadore doet, maar zelf het initiatief nemen door hem na een paar tellen steeds weer opnieuw voorwaarts te vragen. Ook wanneer hij ondertussen bezig is om zijn trucendoos te demonstreren. Ik vond het best lastig om alles in de gaten te houden en het ritme erin te houden. Maar ik stond ervan versteld dat Salvadore binnen een half uur al volledig ontspannen in de trailer stond. Een lesje trailerladen is echt een aanrader! Sinds de les heb ik alweer twee keer geoefend met Salvadore en hij loopt er nu gewoon in 1 keer in!! De stang erachter dichtdoen vindt hij nog spannend dus daar gaan we nu verder mee oefenen. En ondanks dat mijn andere paarden zich makkelijk laten laden, pas ik deze methode nu ook bij hen toe. Het is nog makkelijker geworden nu ik zelf weet waar ik mee bezig ben!

- Yvonne