De veilige plek

Gepubliceerd op 8 november 2014 om 11:50

De methode van Trailerladen.com maakt gebruik van de term 'veilige plek'. Tijdens de training creëer je een veilige plek welke achter de uitgangspositie ligt.

De uitgangspositie is de plek tot waar het paard uit zichzelf de trailer nadert. (Zie ook artikel: de uitgangspositie). Totdat punt voelt het paard zich nog veilig genoeg om de trailer te blijven naderen. Het is daarom belangrijk dat je de veilige plek creëert achter de uitgangspositie. 
          

De veilige plek is de plaats naar waar je steeds terug gaat met je paard nadat het meer resultaat heeft laten zien bij of in de trailer. Voor een angstig paard is dit de plek waar het tussen de spannende  training door even zonder spanning zich helemaal veilig kan voelen. Voor een paard wat zich verzet is dit de plek waar het tussen de lastige intensieve training door even tot rust kan komen.        

(Voor een angstig paard is het dus een veilige plek. Voor een paard wat zich verzet is het een pauze plek. Trailerladen.com gebruikt voor beide type paarden consequent de term veilige plek. Een paard is namelijk een vluchtdier. Daarom is veiligheid ook bij het type paard wat zich verzet een belangrijk issue. Daarnaast komt verzet vaak voort uit het zich niet voldoende veilig voelen).


Iedere keer nadat je paard meer resultaat heeft laten zien dan bij de vorige poging stop je met vragen bij de trailer. Neem je het paard mee naar de veilige plek en laat je het paard daar even rustig stilstaan. Als je dit consequent en met de juiste timing doet ziet het paard vroeg of laat het verband. Iedere keer als het paard beter zijn best doet (probeert angst te overwinnen of stopt met verzetten bij of in de trailer) krijgt het even pauze op de veilige plek. Als het paard oplet en dit door heeft gaat het gedurende de training steeds sneller en beter zijn best doen. Zo heb je na iedere volgende poging bij de trailer steeds sneller meer resultaat.


Daarnaast ben je (als je op de juiste manier gebruik maakt van het concept ' de veilige plek') indirect steeds aan het naderen en terug trekken. Naderen en terugtrekken is een heel waardevol trainingsconcept. Op het concept 'naderen en terugtrekken' wordt verder ingegaan in een volgend artikel.Geplaatst door Trailerladen.com


«   »