De uitgangspositie

Gepubliceerd op 26 september 2014 om 11:21

De methode van Trailerladen.com gebruikt de term 'uitgangspositie'. De uitgangspositie is de plek tot waar het paard uit zichzelf de trailer nadert en enigszins kan ontspannen.

Als je er aan toe bent om de trailertrain-oefeningen te gaan doen en je wilt gaan beginnen met oefening 1: Laden, bepaal dan eerst de uitgangspositie.

  1. Vraag je paard voorwaarts richting de klep en ingang van de trailer.
  2. Loop in een rechte lijn voor het paard uit met een boog in de werklijn en kijk tot waar het paard uit zichzelf de trailer benadert.
  3. De plek waar het paard stil gaat staan en uit zichzelf niet dichter naar de trailer durft of wil is de uitgangspositie.

 

Er zijn twee redenen waarom het bepalen van de uitgangspositie belangrijk is:

1)
Als je traint wil je verbetering in resultaat zien. Pas als je meer resultaat hebt (verschil ziet) heb je goed getraind en heb je het paard iets bijgeleerd. Als je de uitgangspositie weet, kun je verschil meten en weet je wanneer je meer resultaat hebt.  Zo kun je aan het einde van je trainingssessie (of op ieder ander moment tijdens je sessie) opnieuw de uitgangspositie bepalen. Loop opnieuw in een rechte lijn met een boog in je werklijn voor het paard uit. Kijk of het paard uit zichzelf nu verder door loopt en dichter bij de trailer stil gaat staan dan aan het begin van je sessie. Zo weet je dat je niet verkeerd aan het trainen bent en je paard iets bijgeleerd heeft. Ook weet je zo al vast welk punt je als uitgangspositie kunt nemen bij de start van je volgende trainingssessie.


Voorbeeld:                                                                                                                               
Aan het begin van je eerste sessie is de uitgangspositie 5 meter achter de klep. Aan het einde van je eerste sessie heb je door de juiste training veel meer lichamelijke controle over het paard en heb je het paard al met 4 benen op de klep kunnen krijgen. De kans is groot dat het paard nu uit zichzelf niet meer op 5 meter afstand  stil gaat staan (omdat het niet meer verder durft of wil) maar al met 1 been op de klep durft of wil gaan staan. Het is mooi dat je het paard onder jouw controle al met 4 benen op de klep hebt gekregen. Het is nog veel meer waard dat het paard uit zichzelf zonder aandringen van de eigenaar al met 1 been op de klep durft en wil. Uiteindelijk is de volledige oefening 1. laden  pas geslaagd als het paard na een lichte aanwijzing uit zichzelf zonder aandringen van de eigenaar de trailer in loopt.


2)
De tweede reden waarom het belangrijk is om de uitgangspositie te bepalen, is omdat je m.b.v. de uitgangspositie 'de veilige plek' kunt bepalen. Op het concept 'veilige plek' wordt verder ingegaan in een volgend artikel.Geplaatst door Trailerladen.com


«   »