Eigenschap goede leider 5

Gepubliceerd op 5 september 2014 om 20:56

Een goede leider bezit eigenschappen welke essentieel zijn om leiding te kunnen geven. In de theorie van Trailerladen.com worden de vijf belangrijkste eigenschappen behandeld. De vijfde eigenschap welke je moet beheersen:

Een goede volhouder zijn.

'De aanhouder wint'.
Vaak wordt gezegd dat vluchtdieren als enige 'wapen' hun benen hebben.
Met hun benen kunnen ze hard wegrennen. Zo voorkomen prooidieren dat ze gevangen en opgegeten worden door een roofdier.
Naast hun benen hebben vluchtdieren echter nog een veel sterker 'wapen':
de kracht om langer vol te houden, de ander te frustreren en de 'tegenstander' te laten opgeven.
Het schijnt dat van alle aanvallen door roofdieren op prooidieren maar een gering aantal succesvol is. Bij alle andere aanvallen is het roofdier niet succesvol omdat het ongeduldig is, gefrustreerd raakt en opgeeft.
Vluchtdieren (dus ook paarden) zijn hele goede volhouders.
Dit is een oerinstinct welke tijdens de omgang nog wel eens naar boven kan komen.

Mensen zijn van nature juist slechte volhouders.
Het is voor iedereen herkenbaar dat je wel eens gefrustreerd bent geraakt doordat een paard bepaald ongewenst gedrag eindeloos lang volhield.
Vaak zie je dat er in zo’n geval veel verschillende strategieën geprobeerd worden om dit gedrag er uit te krijgen. Ook word er vaak snel van tactiek gewisseld.
Werkt de ene tip niet meteen, dan word er snel het volgende goed bedoelde advies opgevolgd in de hoop dat dit snel verbetering zal brengen.
In zo’n situatie test het paard je volhoud kwaliteiten.  Neem dit als eigenaar niet persoonlijk op, het slechts is het oerinstinct wat het paard nou eenmaal niet kan uitschakelen.
Het paard merkt dat er met allerlei extreme strategieën op zijn gedrag wordt gereageerd en dat deze ook nog eens snel wisselen.
In zo’n geval geef je het paard de indruk dat je ten einde raad bent en dat hij nog maar even vol hoeft te houden tot je het opgeeft.

Tijdens een training van Trailerladen.com heeft de instructeur het regelmatig over 'het volhoud spelletje'.
Dit is het moment waarop het paard tijdens de training plots even langer dan daarvoor en extra vaak een bepaald gedrag gaat vertonen.
Op dat moment wordt de methode van Trailerladen.com gevolgd en wordt er niet opgegeven of snel gewisseld van strategie.
Er wordt door de trainer geduldig dezelfde reactie gegeven als daarvoor en dit wordt duidelijk consequent volgehouden.
Eén van de mooiste momenten in de training is het moment dat het paard met stomheid geslagen is en niet begrijpt waarom deze trainer niet opgeeft of snel van strategie verandert maar geduldig het 'volhoud spelletje' probeert te winnen.
Verbaasd besluit het paard te stoppen met ongewenst gedrag en geeft het op.

Als Trailerladen.com een demonstratie geeft, heeft de instructeur drie kwartier de tijd om een vreemd paard wat laadproblemen heeft te laden.
De eerste twintig minuten  is het vaak muisstil in het publiek.
Vervolgens komt altijd het moment waar op er geroezemoes begint te klinken vanuit de groep toeschouwers. Sommige mensen beginnen het vertrouwen te verliezen en er komt veel geluid uit het publiek.
Dit is het punt waarop het grootste deel van de eigenaren op zou geven of van strategie zou wisselen.
Voor de instructeur die de demo geeft is dit echter het punt waarop deze weet dat het gewenste gedrag van het paard bijna komt. Nog net even langer duidelijk consequent zijn en volhouden en vooral niet van strategie wisselen.
In de meeste gevallen begint het paard niet lang na dit moment zijn gedrag plots snel te veranderen en is de eerste keer netjes laden niet veel later een feit.
Dit mede doordat het paard heeft ervaren dat de trainer niet opgeeft maar een goede volhouder is.

 volhouden

Geplaatst door Trailerladen.com


«   »