Eigenschap goede leider 4

Gepubliceerd op 24 juli 2014 om 21:54

De vierde eigenschap van een leider 'emotioneel neutraal zijn' (niet beïnvloedbaar zijn)

Eén van de trainingconcepten waar Trailerladen.com gebruik van maakt is het concept: 'de eigenschappen van een leider'[ .

Een goede leider bezit eigenschappen welke essentieel zijn om leiding te kunnen geven. In de theorie van Trailerladen.com worden de vijf belangrijkste eigenschappen behandeld. De vierde eigenschap welke je moet beheersen:

'emotioneel neutraal zijn' (niet beïnvloedbaar zijn).

Paarden kunnen allerlei emoties in een mens razend snel naar boven halen.

Een paard kan je het ene moment laten lachen, en een volgend moment laten huilen. Paarden halen veel informatie uit emoties van een ander en reageren hier snel op. Overdreven emotionele reacties kunnen een paard erg beïnvloeden en weinig vertrouwen en houvast geven.

Emotioneel neutraal betekent dat je geen overdreven emotionele reacties geeft op gedrag van je paard.

Een paard probeert aan de hand van jouw emoties te checken 'wat voor een vlees hij in de kuip heeft'.

Het is de kunst om niet mee te gaan in emoties en overdreven gedrag van je paard en jezelf emotioneel neutraal op te stellen.

Weet dat je als een minder goede leider overkomt wanneer je bang of onzeker wordt van een paard wat zelf al angstig is, of wanneer je gefrustreerd of ongeduldig raakt van een paard wat eerder verzetterig is.

 

Laat je zo min mogelijk beïnvloeden door het paard en ga niet mee met de emoties van het paard. Het paard mag zich juist laten beïnvloeden door jou. Hij mag zijn overdreven gedrag doorbreken en aansluiten bij jouw emotioneel neutrale houding.
Een paard wat angstig is en ziet dat het met dit gedrag jou beïnvloed doordat jij met overdreven reacties en emoties reageert, wordt nog angstiger.
Een paard wat zich verzet en ziet dat het met dit gedrag jou beïnvloed, doordat jij met overdreven reacties en emoties reageert, gaat zich nog meer verzetten.

Het paard moet merken dat je niet beïnvloedbaar bent en emotioneel neutraal blijft bij wat voor een gedrag het paard ook vertoont. Op deze manier wordt het paard rustiger, gaat het beter opletten en gaat minder overdreven reageren.

 

Waardoor laat jij je beïnvloeden?

emotioneelneutraal.jpg

Geplaatst door Trailerladen.com


«   »