Eigenschap goede leider 3

Gepubliceerd op 30 juni 2014 om 19:44

Derde eigenschap van een goede leider om veilig & succesvol te kunnen trailerladen.

Derde eigenschap van een leider 'Kundig zijn'

Eén van de trainingsconcepten waar Trailerladen.com gebruik van maakt is het concept:´De eigenschappen van een leider´.

Een goede leider bezit eigenschappen welke essentieel zijn om leiding te kunnen geven. In de theorie van Trailerladen.com worden de vijf belangrijkste eigenschappen behandeld. De derde eigenschap welke je moet beheersen is:

slim-1.jpg 'Kundig zijn'.

'Wie niet sterk is moet slim zijn'.
Deze uitdrukking is direct van toepassing tijdens de omgang met paarden.
Een paard is sterker, zwaarder, sneller en vaak groter dan zijn eigenaar.
Als je een paard onder controle wilt krijgen en dingen voor je wilt laten doen op basis van kracht ('sterk zijn') kom je altijd te kort.

 
Bij het omgaan met paarden zijn er veel hulpmiddelen die in worden gezet om onze tekorten op het gebied van 'sterk zijn' te compenseren.
Zo zijn er hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om jouw kracht te vergroten.
Denk bijvoorbeeld aan allerlei soorten hulpteugels, werkende optomingen, of methodes waarbij geprobeerd wordt om een paard in een trailer te takelen met lijnen.
Daarnaast zijn er hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om het paard onder controle te krijgen door middel van intimidatie.
Denk bijvoorbeeld aan zwepen, sporen, pramen, scherpe of werkende bitten, of methodes waarbij een paard geblinddoekt wordt om hem in een trailer te laden.
Allemaal hulpmiddelen waarmee men probeert 'sterk te zijn' maar daardoor niet vanzelfsprekend slimmer.
Hulpmiddelen die bij een vluchtdier ook nog eens averechts werken omdat je het paard alleen maar bang en sceptisch maakt, en niks leert.

Trailerladen.com kiest de weg van het 'slim zijn'.
Als je het paard onder controle kan krijgen en dingen voor je kan laten doen zonder dat je hierbij kracht of intimidatie gebruikt, wordt het paard niet angstig maar raakt het op een positieve manier onder de indruk van jouw kunde.

Het antwoord op een angstig paard is niet geruststellen, maar 'te vertrouwen zijn'.
Het antwoord op een paard wat zich verzet is niet kracht en intimidatie gebruiken, maar 'kundig zijn'.

Met kracht en intimidatie kun je er voor zorgen dat een paard op één bepaald moment één keer geen ongewenst gedrag kan vertonen.
Met kunde leer je een paard om ongewenst gedrag om te zetten in gewenst gedrag. 

Als voorbeeld een paard wat steeds naast de trailer loopt.
Je kunt dit gedrag voorkomen door de trailer naast een muur te zetten of de zijkant met een hek af te sluiten. Zo kan het paard op dat moment niet naast de trailer lopen en heb je lichamelijk controle. Geestelijk heb je echter geen controle en heeft het paard niks geleerd. De eerst volgende keer dat het paard de mogelijkheid ziet om naast de trailer te lopen, zal hij opnieuw dit ongewenste gedrag laten zien.

De methode van Trailerladen.com maakt in zo’n geval o.a. gebruik van de trainingsregel: 'laat het paard de fout maken, en spreek het paard er daarna op aan'.
De trailer wordt juist zo neergezet dat het paard de mogelijkheid heeft om er naast te lopen. Op deze manier wordt ongewenst gedrag niet onderdrukt.
Tijdens de training ervaart het paard al snel dat het ongewenst gedrag niks oplevert en enkel leidt tot correcties. Gewenst gedrag daarentegen levert direct beloning op.
Zo leert het paard dat het niet meer naast de trailer moet lopen maar in de trailer. Het wordt zo zelfs zijn eigen idee om in de te trailer te lopen in plaats van er naast.

 

Geplaatst door Trailerladen.com


«   »