Bitmagazine over Trailerladen.com op Equiday.

Gepubliceerd op 25 april 2014 om 11:36

Bit was vandaag op Equiday in Ermelo, een evenement waar paardvriendelijkheid en natural horsemanship op één staan. De hele dag door waren er shows en demonstratie in de drie hallen van het KNHS centrum verdeeld. Erik Janssen van Trailerladen.com gaf een demonstratie over trailerlaadproblemen.

Waar begin je als je je paard gaat laden? “Zorg dat je lichamelijke controle hebt over je paard en dat hij geestelijk in de juiste gemoedstoestand is”, vertelt Erik na afloop van zijn clinic. “Bouw het daarna langzaam op, doe maar één ding tegelijk.”

Fouten vermijden moet je volgens Erik juist nooit doen. “Laat je paard de fout maken. Zet geen hekken neer, want die zijn er op het wedstrijdterrein ook niet. Als je paard fouten maakt, kun jij hem dingen weer afleren.”

Verder moet je sterk in je schoenen staan. “Wees niet beïnvloedbaar. Als ik met een paard bezig ben, blijf ik rustig en laat ik me niet beïnvloeden door zijn gedrag.”

Weet van te voren wat je gaat doen en houd je daaraan vast. Erik neemt de tijd voor een paard. “Geef je paard de tijd om over zijn angst heen te komen. Sommige paarden gaan in één sessie al de trailer op, maar anderen hebben er wat langer voor nodig. Vaak worden eigenaren dan ongeduldig.”

trailerladen 3

Als je hebt besloten dat je hulp wilt, stop dan ook met proberen. “Vaak proberen eigenaren voor ze ons vragen toch nog een of twee keer hun paard te laden. Het probleem wordt dan alleen nog maar erger.”

Daarnaast is veiligheid van groot belang. “Gebruik het juiste materiaal, een goed halster en geen trailer waar dingen uitsteken.”

Als laatste: geef niet op. “Houd vol, maar alleen als je het goede doet. Als je al drie uur bezig bent, gaat er iets toch niet helemaal goed. Wissel niet van strategie. Ik ben gemiddeld met een sessie zo’n anderhalf uur bezig, maar dat is met uitleg erbij. Vaak duurt de daadwerkelijke training zo’n drie kwartier.”Geplaatst door Trailerladen.com


«   »