ìk heb angst voor mijn paard bij de trailer..

Gepubliceerd op 21 januari 2019 om 08:53

Haar paard gaat de trailer niet in. Echt niet, veel paniek. Steigeren, wegdraaien, omhoog en achteruit. Maar zeker niet erin, geen haar op paard z’n lijf die het zelfs maar overweegt.

Ik leg uit hoe de methode werkt. De eigenschappen van een goede leider, de vijf stappen van het laden. Ik leg het paard de basisvaardigheden uit en we gaan naar de trailer. Die staat klaar in een afgesloten ruimte. Het paard snorkt een paar keer. Springt wat rond, steigert een paar keer. En dan beginnen we echt met laden. Binnen een half uur loopt het paard de trailer in. Zij is in tranen. Dolblij, denk ik nog. Maar tussen het snikken door komt er langzaam een verhaal. Het komt neer op “Het ligt aan mij, het is mijn angst”.

Heel eerlijk, dat is het soms ook bij een trailerlaadprobleem. Een deel van het gedrag van het paard komt vanwege de eigenaar. Vanwege een aantal mislukte laadpogingen. Vanwege de spontaan aangeboden hulp van een stalgenoot die niet echt hielp. Vanwege spanning, angst, paniek, stress die er op een gegeven moment bij een paard wat niet makkelijk de trailer op loopt nou eenmaal komt kijken.

De menselijke angst is volstrekt logisch en terecht ook. Een paard wat zo duidelijk laat zien dat het niet wil of kan, wat alles uit de kast haalt om niet te laden, kan best spannend zijn. Zo is het gedrag van het paard precies bedoeld, indrukwekkend. Samen met je eigenaar bang zijn van de trailer. Best een goede plek om als paard te zijn.

Het paard laadt niet alleen omdat de eigenaar angstig is. De combinatie is niet oké met de trailer. Dan komt een van de instructeurs van Trailerladen.com. Die haalt de angst weg bij het paard, door middel van rust en een gericht stappenplan. Vervolgens mag de combinatie deze stappen samen doorlopen. En dan komt al het oude angst vaak weer even omhoog.

Trailerladen is niet alleen een probleem van het paard. Ook de eigenaar mag nieuw gedrag leren en angst los laten. Nieuwe, positieve ervaringen opdoen. De verbetering zien, de vooruitgang ervaren. Het kost tijd, om daadwerkelijk die vaardigheden onder de knie te krijgen.
Maar ook om anders tegen de situatie aan te kijken. Van “kan niet”, vanaf angst of vrezen voor veiligheid van paard en jezelf, naar rust en ontspanning. Dat gaat meestal niet in één sessie.

De relatie tussen paard en eigenaar verandert positief, tijdens en na de sessies. Er komt meer begrip voor elkaars gedrag. Meer zicht op gedragspatronen van de mens, die gewoon erin gesleten zijn. Makkelijker omgaan met het paard, omdat de basisvaardigheden ook buiten het trailer laden om heel waardevol zijn.

De combinatie uit deze blog, die zijn weer ontzettend blij met elkaar. Zij is een betere leider geworden voor haar paard, waardoor haar paard een betere volger kan zijn. Ze zijn meer dan op weg geholpen met de trailer. “We zitten weer op het goede pad en we gaan weer op pad”, geeft de eigenaar aan. En meer kan je als instructeur niet wensen, toch?

 


«