Mensen met een trailerlaadprobleem

Gepubliceerd op 10 november 2018 om 01:03

Het eerste paard wat een probleem heeft met de trailer, moet ik nog ontmoeten. Voor paarden is de trailer geen probleem. Ook als ze niet laden, heeft het paard daar geen probleem mee. Hij of zij eet er meestal geen hap minder om.

Als eigenaar kan je best last hebben van een paard dat niets met de trailer te maken wil hebben. Of een paard wat wel laadt, maar waarbij het altijd lastig is. Het beperkt je in je gaan en staan met dat paard. Want op wedstrijd, ergens een leuke rit maken, op vakantie met je paard; de trailer is altijd nodig op dat soort momenten.

Als laden lastig is of een keer lastig is geweest, neem je als mens die lading mee. Het paard moet in de trailer. Punt uit. En het paard gaat niet. Punt uit. Twee partijen, lijnrecht tegenover elkaar. Hoe voorkom je deze patstelling? Vijf tips om je weer op de weg te helpen:

  • Bekijk het eens vanuit de kant van je paard

Waarom zou je paard in een donker rammelhokje stappen? Om vervolgens heen en weer geschud te worden, ergens aan te komen waar hij niet wil zijn? Waar hij niemand kent ook nog?

Een paard is een kuddedier en een vluchtdier. Weg van de kudde in een claustrofobische trailer is echt best veel gevraagd van een paard. Als je erover nadenkt, is het misschien zelfs onlogisch dat er paarden zijn die wel makkelijk laden. Ga maar eens op de bijrijdersstoel zitten in de auto, met je ogen dicht. Rijdend door de bebouwde kom, niet wetend wanneer de auto remt of door de bocht gaat, is best spannend. Hoe zou zo’n trailerritje voor een paard zijn, die niet begrijpt wat er gebeurd? 

  • Wat gebeurt er met jezelf, als je paard niet makkelijk laadt?

Paarden kunnen best heftig reageren rond de trailer. Dat roept reacties op bij een mens. Angst of frustratie, soms zelfs agressie. Allemaal niet fraai, maar het overkomt je op zo’n moment. Het helpt niet. Boos zijn niet, bang zijn niet. Het maakt voor het paard alleen maar duidelijker dat zo’n trailer een naar ding is. Emotioneel reageren op wat je paard doet rond de trailer, maakt je reactief. Daarbij verlies je de grote lijn uit het zicht. Wees rustig, stabiel en hou overzicht. Wees proactief. Dat is niet makkelijk als 600 kg paard dramatisch doet, maar meegaan in het drama helpt zeker niet. Hou jezelf emotioneel neutraal.

 

  • Kennis en kunde

Weten wat er gebeurt en waarom dat gebeurt, maakt dat je flexibeler kunt reageren. Het maakt je “baas” over de situatie. Je paard zoekt een goede leider. Maar wanneer ben je nou die goede leider? Als je meer weet over de eigenschappen van een goede leider, is het makkelijker om die leider te zijn voor je paard. Maar alleen kennis is niet voldoende. Als je wel weet hoe iets moet, maar je mist de vaardigheden om het uit te voeren krijg je je paard nog niet makkelijk op de trailer. Kunde zit in je handelingen, maar ook in je vragen aan je paard. Wanneer vraag je een pasje op de trailer en vooral wanneer niet?

 

  • Volg een plan

Het is fijn om een plan te hebben. Een plan geeft houvast, voor jezelf. Het helpt om overzicht te bewaren (zodat je minder snel vanuit emotie reageert). Op het moment dat laden moeilijk gaat, wil iedereen best helpen. Een duwtje, een touw achterlangs een extra paar armen. Maar volg één plan. Je zal niet overal tien helpers hebben, je zal toch niet altijd twee longeerlijnen neer moeten leggen om te laden? Een vast plan helpt je bij het houden van afspraken naar je paard. 

 

  • Iets is pas een probleem als je het zo ervaart

Je paard heeft geen trailerlaadprobleem. Want hij of zij ervaart het niet zo. Zie het als iets waar je tijd in moet gaan stoppen. Je zal zien, als je aan het werk gaat met je trailerladen los je ook andere dingen op. Problemen zijn er om opgelost te worden.

Zou je hulp willen bij trailerladen? Trailerladen.com heeft een effectieve methode om veilig en succesvol trailer te laden. We helpen je graag verder.

 


«   »