Juiste trainingsmateriaal

Gepubliceerd op 2 december 2015 om 20:49

Om goed te kunnen trainen heb je een trainingshalster, een trainingslijn en een trainingsstick nodig.

Met het juiste halster om het hoofd van het paard kun je effectief communiceren.

Het touw waarvan het halster is gemaakt moet van een bepaalde dikte zijn. Het halster moet er namelijk voor zorgen dat als het paard druk voelt aan het hoofd, hij de druk zo snel mogelijk wil opheffen door te wijken voor de druk. Met de juiste dikte leert het paard het snelst de druk op te heffen door ‘na te geven’. Is het touw te dun dan wekt de druk irritatie op bij het paard en dus onnodig verzet. Een te dik touw leert het paard juist steeds meer tegendruk te geven in plaats van na te geven.

Een stalhalster bijvoorbeeld is te dik om effectief te communiceren.

Daarom is deze alleen bedoeld om een paard aan vast te zetten (bijvoorbeeld op de poetsplaats of in de trailer) of een paard aan mee te nemen van A naar B (bijvoorbeeld van de stal naar de wei).

Als je traint met een stalhalster leer je een paard eerder en meer tegen druk in te gaan.

Daarnaast moet het halster ‘goede timing’ hebben.

Goede timing heeft een halster dat langzaam sluit wanneer er druk op uit wordt geoefend en snel opent wanneer de druk wordt opgeheven.

Slechte timing heeft een halster dat snel sluit en langzaam opent.

Als laatste moet het halster de juiste maat hebben zodat het op de juiste manier om het paardenhoofd zit.

Het belangrijkste hierbij is dat het halster niet te laag om het hoofd zit en dat er niet te veel ruimte zit tussen de kin en de knoop waar de trainingslijn aan is bevestigd, ongeveer 2 centimeter.

Als er meer ruimte tussen zit gaat dit ten kosten van de timing en de duidelijke inwerking van het halster.

 

Naast het juiste halster is de juiste trainingslijn net zo belangrijk om effectief te kunnen communiceren.

Ook het touw waarvan de trainingslijn is gemaakt moet van een bepaalde dikte zijn. Het moet goed in de hand liggen en een bepaald gewicht hebben.

Met het juiste gewicht heeft ook de trainingslijn goede timing. Een te lichte en te dunne lijn brengt niet direct een boog in de lijn zodra het paard nageeft. Een te dikke en te zware lijn oefent te veel druk uit op het halster en is lastiger te hanteren.

Daarnaast moet de lijn een bepaalde lengte hebben. Met de lijn wordt namelijk niet alleen druk uitgeoefend en opgeheven op het halster.

De lijn wordt ook gebruikt als verlenging van de armen van de trainer wanneer deze meer lichaamsbeweging wil laten zien of het paard wil aanraken met de lijn. Met een te korte lijn lukt dit niet voldoende.

Met een te lange lijn kom je al gauw in de knoop te zitten.

Ook moet je lijn langer zijn dan bijvoorbeeld een halstertouw zodat je geen lengte te kort komt als het paard naast de trailer loopt, naar achteren loopt of steigert.

De ideale lengte voor trailertraining is 3,6 m.

Als laatste is het materiaal belangrijk. Een te stug touw blijft vaak overal achter hangen en kan branden als het door je hand glijdt.

 

Bij deeloefening vier (Afsluiten) wordt in eerste instantie de stick gebruikt als stang om af te sluiten. Er wordt niet meteen geoefend met de stang. Deze is namelijk nogal zwaar om te hanteren. Wanneer het paard nog probeert de stang weg te duwen of uit de trailer loopt, kan deze een onveilige situaties creëren voor zowel het paard als degene die de stang vastheeft. De trainingsstick is veel lichter om te hanteren en makkelijker en direct weg te nemen als er een onveilige situatie dreigt te ontstaan.

Zodra het paard oefening 4 voldoende beheerst met gebruik van de stick als stang, is het paard voldoende gehoorzaam en kan de echte stang gebruikt gaan worden.

 

Bij de vijfde deeloefening maakt Trailerladen.com in eerste instantie enkel gebruik van ‘constante druk en ontspanning’ op het hoofd met behulp van het trainingshalster en ‘ritmische druk en ontspanning’ op de schouder met behulp van de trainingslijn.
Dit is meestal voldoende om een paard de vijf deeloefeningen te leren.
In sommige trainingen is het nodig om de schoudercontrole uit te breiden en te verfijnen of is ritmische druk op de achterhand nodig.

In deze situatie maakt Trailerladen.com gebruik van een trainingsstick.
De trainingsstick moet niet te flexibel zijn en niet te veel kunnen buigen. Zodat je er mee kunt tikken, duwen en aaien. Hij moet de juiste lengte hebben zodat je kunt reiken tot de achterhand (1,2 m).

De stick moet niet te zwaar zijn zodat hij licht in de hand is en het niet te veel moeite kost om hem te hanteren.

Om nog verder achter het paard te kunnen drijven of aan te kunnen raken, kan aan het uiteinde een ‘string’ bevestigd worden. (Dun touwtje van 1.4m.)

 

Al deze materialen kunnen direct bij de instructeur op locatie gekocht worden of besteld worden via de webshop.


«   »