Wanneer wel of niet gebruikmaken van voerbeloning?

Gepubliceerd op 4 december 2016 om 21:14

Is een paard belonen met voer tijdens de omgang en training nu wel of niet goed om te doen?
Er bestaan veel omgangsvormen en trainingsmethodes gebaseerd op het gebruikmaken van of het belonen met voer, terwijl andere trainingsmethodes het belonen met voer juist afkeuren.

Is een paard belonen met voer tijdens de omgang en training nu wel of niet goed om te doen?

Er bestaan veel omgangsvormen en trainingsmethodes gebaseerd op het gebruikmaken van of het belonen met voer, terwijl andere trainingsmethodes het belonen met voer juist afkeuren.

 

Trailerladen.com wil niet oordelen over goed of fout maar is van mening dat gebruikmaken van voer tijdens de omgang en training met je paard een keuze is.

 

Het juiste antwoord op de vraag of het nu goed of fout is en of je er voor kiest om wel of niet gebruik te maken van voer hangt af van:

-Wat je uiteindelijke doel met je paard is

-Op basis van welke vorm van relatie je met je paard om wilt gaan.

-Op basis van welk principe je een paard iets wilt leren.

 

Uiteraard hebben deze drie factoren invloed op elkaar en zijn ze als een puzzel in elkaar te leggen.

In dit eerste artikel willen we je alvast inzicht geven over wat Trailerladen.com bedoelt met 'wat je doel is met je paard' en hoe gebruikmaken van voer een rol kan spelen bij deze verschillende gebruiksdoelen.

 

Er zijn eigenaren die vooral genieten van het verzorgen van en het kijken naar paarden.

Ook zijn er eigenaren die vooral genieten van lekker ontspannen buiten rijden of simpele overgangen en wendingen in een rijbak.

Daarnaast zijn er eigenaren die vooral genieten wanneer ze bepaalde resultaten halen en bepaalde prestaties kunnen leveren met hun paard.

 

Naast de manier hoe een eigenaar vorm geeft aan zijn hobby met paarden, is ook het doel en de omgangsvorm van bijvoorbeeld een pensionhouder, een manegehouder of een professionele wedstrijdruiter met paarden verschillend.

 

Er zijn veel pensionhouders die hun paarden twee (of meerdere keren) per dag voeren, stallen mesten en paarden van en naar stallen, weilanden of paddocks brengen. Hierbij komen geen hele intensieve omgang en geen ingewikkelde doelen kijken.

 

Een gemiddelde manegehouder heeft al een intensievere omgang met zijn paarden en uitgebreidere doelen. Behalve dat deze paarden gevoerd en uit stallen, weilanden en paddocks gehaald moeten worden, wordt er van deze paarden van alles verwacht op de poetsplaats en tijdens de lessen in de bak of op buitenrit.

 

Een professionele wedstrijdruiter heeft een hele intensieve omgang met 1 (of meerdere) individuele paarden. De doelen met het paard op gebied van lichamelijke en geestelijke controle en mogelijkheden zijn erg uitgebreid.

 

Neem bijvoorbeeld de situatie waarbij een pensionhouder aan het eind van de dag 20 paarden uit de wei wil hebben en in de stal.

Vaak zie je dat hij de paarden heeft geleerd dat als het hek van de wei aan het einde van de dag open gaat er lekkere brokken in de stal van ieder paard liggen.

Hierdoor komen de paarden allemaal snel naar het hek gerend en gaan ze keurig naar ieder hun eigen stal. De brokken die klaarliggen in de stal zou je in dit geval kunnen zien als 'beloning' of motivatie om uit de wei te komen en in de stal te lopen.

Deze omgangsvorm is voor een pensionhouder veel effectiever dan alle 20 paarden één voor één met een halster en touw uit de wei halen en naar de stal brengen.

Voor een pensionhouder met het doel '20 paarden zo snel mogelijk uit de wei en in de stal krijgen', is dit een erg effectieve manier van gebruikmaken van voer in de omgang met paarden.

Sterker nog: iemand die deze pensionhouder vertelt dat gebruik maken van voer

(in dit geval een paard lokken met voer) fout is, zal niet begrepen worden door de pensionhouder.

 

Op een manege waar een ruiter één lespaard uit de wei moet halen tussen 20 andere paarden is deze omgangsvorm niet effectief. Deze ruiter wil namelijk niet dat als hij schudt met wat brokken bij het hek alle 20 paarden naar het hek komen. Dan wordt het erg moeilijk om in de drukte het ene paard te pakken of anders wel om het ene paard mee te nemen door het hek zonder dat er andere paarden door het hek gaan.

Echter bij de omgang op bijvoorbeeld de poetsplaats kan deze ruiter er voor kiezen om goed gedrag te 'belonen' of het paard te motiveren tot bepaald gedrag met gebruik van voer. De ruiter en het betreffende paard zijn bijvoorbeeld gewend dat als het tijd is om de hoeven uit te krabben, het paard keurig een been optilt als het daarna een brokje krijgt. Voor een manegeruiter met het doel: één keer in de week op een paard rijles krijgen waarbij ik van tevoren de hoeven uitgekrabd moet hebben, is dit een erg effectieve manier van gebruikmaken van voer in de omgang met paarden.

Sterker nog: iemand die deze manege ruiter vertelt dat gebruik maken van voer

(in dit geval bepaald gedrag uitlokken met voer) fout is, zal niet altijd begrepen worden door de manegeruiter.

 

En dan een professionele springruiter die wekelijks zijn paard uitbrengt op wedstrijden waarbij een paard hindernissen springt van 1,50m.

Deze ruiter heeft hele intensieve omgang en voor het paard ingewikkelde en moeilijke doelen. Dit paard moet wekelijks in een trailer laden en verre afstanden vervoerd worden. Een parcours afleggen met hindernissen van 1,50 hoog is een topprestatie. Stel dat dit paard voor het eerst naar wedstrijden moet maar erg bang is om in een trailer geladen te worden en vervoerd te worden. Of dat dit paard tijdens zijn training 1m hoog springen nog leuk vond, 1,30m hem erg veel moeite kostte en 1,50m echt heel erg zwaar vindt.

Als deze ruiter goed of gewenst gedrag zou willen belonen met voer, moet hij wel eerst voor elkaar zien te krijgen dat het paard het gedrag laat zien. (In de trailer laden en 1,50m hoog springen). Voor deze ingewikkelde doelen is gebruikmaken van voer niet effectief. Deze ruiter weet dat hij het paard uit de wei kan lokken met voer en bepaald gedrag uit kan lokken met voer. Hij weet ook dat een paard over zijn trailer angst heen helpen of motiveren om 1,50m te willen springen meer komt kijken dan alleen maar 'belonen' met voer.

Deze ruiter zal iemand die een angstig paard in de trailer probeert te lokken of een paard over een hindernis van 1,50m probeert te lokken met voer niet begrijpen.

 

 

 


«   »