Hoe help ik mijn paard over de angst voor trailerladen heen?

Gepubliceerd op 21 juni 2017 om 21:50

In het artikel: 'Waarom het geruststellen van een paard wat niet in de trailer durft niet werkt', is uitgelegd dat je een paard wat angst heeft om in de trailer te gaan niet verbaal gerust moet stellen. Dit omdat een paard hier niet rustiger van wordt maar juist alerter.
Daarnaast leg je op deze manier negatieve 'lading' op de trailer en voor het paard creëer je de verkeerde associatie met de trailer. Namelijk die van alert zijn voor gevaar.
'Zie ik een trailer, dan moet ik alert zijn voor gevaar'.
Hoe help je een paard wel over angst voor het trailerladen heen?

Als eerste moet je begrijpen dat angst voor het trailerladen, opgesloten worden in een trailer en vervoerd worden met een trailer, in bijna alle gevallen onterechte angsten zijn.

(Zie voor uitgebreide uitleg over terechte en onterechte angsten ook het artikel: Waarom het geruststellen van een paard wat niet in de trailer durft niet werkt.)

Het paard reageert vanuit een natuurlijk instinct en begrijpt nog niet dat er eigenlijk geen reden is om angstig te zijn. Het paard weet nog niet dat deze dingen geen pijn doen, niet gevaarlijk zijn en dat je het gewoon iedere keer weer overleefd.

 

Paarden over onterechte angsten heen helpen doe je door het paard zelf te laten ervaren dat iets niet gevaarlijk is. Dit doe je door het paard juist te confronteren met hetgeen waar hij bang voor is in plaats van het paard er voor gerust te stellen of hem er voor te laten vluchten.
Net zolang tot dat het paard voldoende keren heeft ervaren dat het niet gevaarlijk is en hierdoor zelf heeft ingezien dat de angst onterecht was. Dat het slechts een misverstand was.
Op deze manier wordt de angst minder, gaat de angst weg en is er geen associatie van 'alert zijn voor gevaar' meer.

 

Om een paard op de juiste manier te kunnen confronteren met een onterechte angst zijn twee dingen essentieel.

  1. Emotioneel neutraal zijn.
  2. Voldoende fysieke controle hebben over het paard.

 

Het is belangrijk dat je emotioneel neutraal kan blijven wanneer het paard je d.m.v. angstig gedrag wil waarschuwen voor gevaar. Blijf je niet neutraal maar geef je op de verkeerde manier aandacht aan dit angstige gedrag (door verbaal gerust te stellen of gefrustreerd te gaan dwingen) dan speel jij in op het gedrag van het paard en neemt dit gedrag alleen maar toe. Blijf je emotioneel neutraal ,geef je geen aandacht aan dit angstige gedrag en blijf je rustig en geduldig bezig met het geven van je aanwijzingen aan het paard, dan neemt het angstige gedrag niet toe en zal het paard eerder inspelen op jou en je rustige zekere uitstraling en jouw gedrag eerder overnemen.

Daarnaast moet je voldoende fysieke controle hebben over het paard om het te kunnen confronteren met zijn onterechte angst. Je fysieke controle moet zo goed zijn dat je er mee kan voorkomen dat het paard kan vluchten.

Een paard wat kan vluchten van een onterechte angst wordt niet geconfronteerd met zijn angst.

Zolang het paard kan blijven vluchten is er geen confrontatie en blijft het paard er van overtuigd dat er gevaar was. 'Omdat ik op het juiste moment en ver genoeg ben gevlucht heb ik het gevaar weer kunnen ontlopen'. Als een paard niet geconfronteerd wordt blijft hij altijd de strategie 'vluchten' gebruiken en ervaart en leert hij nooit dat het gaat om een onterechte angst, een misverstand en zal hij niet over zijn angst heen komen.

 

Als een paard zich bevindt op een bepaalde plek en hij eigenlijk wil vluchten van deze plek omdat hij denkt dat er gevaar is, moet je lichamelijke controle zo goed zijn dat je het paard toch op die plek kan houden. Terwijl het paard op deze plek blijft, ervaart het dat het een misverstand was en dat ondanks dat hij niet is gevlucht er geen gevaar was. Tijdens de confrontatie heeft het paard geen pijn gehad, is het paard 'niet opgegeten' en heeft hij de confrontatie gewoon overleefd.

 

Als het meerdere malen achter elkaar lukt om het paard te confronteren en niet te laten vluchten, gaat hij ervaren en inzien dat de angst om pijn te krijgen, opgegeten te worden en hij niet te overleven niet terecht was.

 

Met de methode van trailerladen.com kun je leren om zoveel fysieke controle te krijgen over het paard dat je het paard ondanks dat hij angstig is en liever vlucht toch in de trailer kan laden. In het geval van trailerladen vlucht een paard d.m.v. stilstaan, achteruit lopen of ernaast lopen.

Als het je lukt om dit een aantal keer kort achter elkaar te herhalen, je hierbij emotioneel neutraal blijft en je hierbij op de juiste manier gebruik maakt van 'naderen en terugtrekken' ,dan ervaart en gaat het paard inzien dat in een trailer lopen niet gevaarlijk is, heb je het misverstand weggenomen en help je het paard over zijn angst heen.

Wil jij je trailerlaadprobleem laten analyseren door ons? Bel of laat je bellen!

 


«   »