Geruststellen?

Gepubliceerd op 9 maart 2017 om 19:16

Waarom het 'geruststellen' van een paard wat niet in de trailer durft niet werkt.

Een paard is van nature een prooidier en erg alert en sceptisch over zijn omgeving.
Hierdoor is een paard vaker en sneller angstig dan een gemiddeld mens of een gemiddelde hond.
Eén van de meest voorkomende oorzaken dat een paard niet in de trailer wil is angst.

Angsten zou je onder kunnen verdelen in 2 soorten:

  1. Een terechte angst
  2. Een onterechte angst

 

Ieder mens heeft ooit geleerd dat het tijdens onweer kan bliksemen en dat het gevaarlijk is als je geraakt wordt door de bliksem.

De angst om geraakt te worden door bliksem tijdens een onweersbui terwijl je in een open veld staat is terecht. De angst om geraakt te worden door bliksem tijdens een onweersbui terwijl je binnen zit en er naast je huis een bliksemafleider staat is onterecht.

 

Ieder paard weet instinctief dat het een prooidier is en gevangen, gedood en opgegeten kan worden door een roofdier.
De angst van een zebra om gevangen, gedood en opgegeten te worden door een kudde leeuwen op de savanne in Afrika is terecht.

De angst van een paard om gevangen, gedood en opgegeten te worden door een kudde leeuwen in de wei van een gemiddelde pensionstal in Nederland is onterecht.

 

Een mens associeert onweer met bliksem die je kan raken en kan daardoor bij onweer snel angstig worden.

Een paard associeert geritsel in de struiken met roofdieren die je kunnen vangen en kan daardoor bij geritsel in de struiken snel angstig worden.

 

Een kind wat binnen zit en bang is tijdens een onweersbui kun je geruststellend toespreken door 'doe maar rustig, je hoeft niet bang te zijn'. Vervolgens kun je proberen de angst weg te nemen door inzicht te geven en uit te leggen dat die bliksem je binnen in huis nauwelijks tot niet kan raken en er naast het huis een bliksemafleider staat welke bliksem opvangt en veilig afvoert naar de grond.

 

Een kind (mens) kalmeert van een rustige stem.

Een mens begrijpt gesproken taal en kan redeneren.

Hierdoor begrijpt een mens verbale uitleg en gaat in zien dat een bepaalde angst onterecht is.

 

Om een mens over een onterechte angst heen te helpen is geruststellen de meest effectieve manier!

 

Een paard kalmeert niet van een geruststellende stem.

Een paard begrijpt geen gesproken taal en kan niet redeneren.

Hierdoor begrijpt een paard verbale uitleg niet en gaat niet inzien dat een bepaalde angst onterecht is.

Om een paard over een onterechte angst heen te helpen is geruststellen geen effectieve manier!

 

Omdat geruststellen bij angstige mensen het meest effectieve is, zit dit diep in onze reflexen en doen we bij paarden die angstig zijn tijdens het trailerladen hetzelfde.

Echter is het een misverstand dat paarden geruststellen voor een onterechte angst effectief is.

Van het paard geruststellend toespreken tijdens de trailertraining (bijvoorbeeld met `ho maar ho maar) wordt hij niet rustiger maar juist alerter. Je geeft aandacht aan het angstige gedrag en daarmee leg je onbedoeld de verkeerde 'lading' op de trailer.

In zo´n geval kan het paard denken:
'zie je wel, die trailer is inderdaad iets om voor op te passen. Goed dat ik mijn eigenaar er met mijn angstige gedrag op heb gewezen. Hij gaat in op mijn waarschuwingen, dus er zal inderdaad wel iets gevaarlijk zijn aan die trailer'.
Hierdoor blijft het paard extra alert en angstig tijdens het trailerladen terwijl angst voor een trailer eigenlijk onterecht is.

Als in deze situatie de eigenaar ook nog eens niet voldoende lichamelijke controle heeft over het paard, kan het paard naast angstig gedrag ook vluchtgedrag gaan vertonen. In de praktijk zie je nog vaak gebeuren dat eigenaren dan nog meer verbaal gerust gaan stellen. Het paard wordt weer met taal toegesproken. Waarschijnlijk met het idee dat het paard dit begrijpt. Maar hier reageert de eigenaar met menselijke reflexen en denkt instinctief dat deze manier van reageren effectief is.

Wanneer het paard naar zijn idee genoeg gevlucht heeft en stopt met vluchtgedrag vertonen wordt het vaak ook nog beloont. De eigenaar heeft de bedoeling het paard te belonen voor het stoppen met vluchten.

Het paard kan in deze situatie echter denken:
'Ah, ik word beloond voor mijn alertheid en mijn vluchtgedrag. Volgende keer als ik geconfronteerd word met een trailer word ik dus beloond als ik weer hetzelfde gedrag vertoon'.
Op deze manier blijft de onterechte angst en het verkeerde gedrag tijdens trailerladen bestaan of neemt zelfs toe.

Daarom het advies van trailerladen.com:
Stel je paard niet verbaal gerust als hij angst heeft voor de trailer!


«   »