De juiste hulpen

Gepubliceerd op 25 februari 2015 om 12:46

De methode van Trailerladen.com maakt gebruik van drukvergrotingen. Aanwijzingen van de trainer of de ruiter aan het paard worden ook wel 'hulpen' genoemd. Deze hulpen kunnen gegeven worden in de vorm van drukvergrotingen.

 

'Uitleggen is communicatie vergroten' is een universele regel die opgaat bij alle vormen van communicatie tussen mensen en dieren. Bij communicatie van mens naar mens, van dier naar dier, maar ook van mens naar dier.

Een leraar in de klas legt een leerling een rekensom uit maar de som wordt niet begrepen door de leerling. Een goede leraar zal op zoek gaan naar een andere, duidelijkere manier om de som nog een keer uit te leggen. Een goede leraar zal zijn uitleg steeds meer uitbreiden net zo lang tot de leerling de som wel begrijpt. In dat geval heeft de leraar zijn communicatie steeds vergroot tot zijn uitleg is geslaagd.

De manier waarop de communicatie wordt vergroot is niet universeel en kan tussen mens en dier verschillen. Mensen vergroten hun communicatie met de stappen verbaal, lichaamsbeweging en fysiek. Ik kan eerst iemand vragen om op een bepaalde plek te gaan staan. Als ik niet begrepen wordt kan ik naar de persoon wenken en wijzen naar de plek. Als ik nog niet wordt begrepen kan ik de persoon bij de hand nemen en meenemen naar de plek.

 

Paarden vergroten hun communicatie met de stappen:

  • houding verandering
  • lichaamsbeweging
  • lichaamsbeweging in combinatie met aanraking

 

Als een veulen voor moeder loopt en moeder wil samen afbuigen naar rechts neemt moeder eerst de plek in links naast het veulen, maakt zich lichamelijk groter en strekt haar hals. Als het veulen niet afbuigt beweegt moeder haar hals en hoofd heen weer. Als het veulen nog niet afbuigt duwt moeder het veulen met haar neus tegen de hals. Als het veulen nog niet voldoende afbuigt duwt moeder of bijt moeder het veulen met haar tanden in de hals.
In beide voorbeelden is de uitleg geslaagd en is er gewenste resultaat doordat de communicatie is vergroot.
Omdat paarden van nature elkaar hulpen geven door middel van drukvergrotingen is dit tijdens de communicatie van mens tot paard ook de meest effectieve manier van hulpen geven aan een paard.

Bij de methode van Trailerladen.com wordt bij iedere hulp gebruik gemaakt van drukvergrotingen. Wanneer nodig wordt de druk bij het geven van een hulp steeds een stapje vergroot door middel van houding verandering, lichaamsbeweging en lichaamsbeweging in combinatie met aanraking. Net zo lang totdat de hulp begrepen wordt. In eerste instantie om communicatie te laten slagen en daarna om de effectieve hulp af te kunnen bouwen naar een zo klein mogelijke aanwijzing.              

Door op de juiste manier gebruik te maken van druk vergrotingen tijdens een hulp waarbij je altijd beleeft begint maar de duidelijke hulp niet schuwt, geef je een hulp zo klein als mogelijk en zo duidelijk als nodig. Op deze manier krijg je geslaagde communicatie zonder het paard bang te maken of te irriteren.

 druk-1.JPG


«   »