Naderen en terugtrekken

Gepubliceerd op 11 januari 2018 om 19:37

De methode van Trailerladen.com maakt gebruik van het trainingsconcept 'naderen en terugtrekken'. Bij een vluchtdier is de grens tussen nieuwsgierig zijn of bang zijn erg klein. Als een paard geconfronteerd wordt met een nieuw object zoals bijvoorbeeld een trailer kan het paard hier verschillend op reageren:

De methode van Trailerladen.com maakt gebruik van het trainingsconcept 'naderen en terugtrekken'. Bij een vluchtdier is de grens tussen nieuwsgierig zijn of bang zijn erg klein. Als een paard geconfronteerd wordt met een nieuw object zoals bijvoorbeeld een trailer kan het paard hier verschillend op reageren:

  1. Het paard is zeker en gaat de trailer uit nieuwsgierigheid steeds meer naderen.
  2. Het paard is onzeker en gaat zich uit angst steeds verder terugtrekken van de trailer.


Het concept 'naderen en terugtrekken' is een manier die paarden van nature gebruiken om hun angst te overwinnen en zichzelf ervan te overtuigen dat ze niet onzeker hoeven zijn, of om te proberen iets te begrijpen. Het gaat hier om naderen en terug kunnen trekken van druk.

Druk in de breedste zin van het woord. Het kan gaan om de druk van een object in de vorm van angst of de druk van een hoeveelheid prikkels. Het kan ook de druk zijn van een prestatie die verwacht wordt of de letterlijke hoeveelheid druk van een hulp die de trainer of de ruiter geeft.

 

Voorbeeld:            

Naast het weiland van een paard staat plots een nieuw object zoals bijvoorbeeld opgestapeld hooi of een geparkeerde tractor. Het paard wordt 's ochtends in de wei gezet en hiermee geconfronteerd.

  • Als het paard zeker is over het object zal hij gewoon komen op alle plekken in het weiland.
  • Is het paard erg onzeker over het object dan zal hij net zo ver of zolang vluchten tot hij zich zekerder voelt.
  • Is het paard een beetje onzeker dan zal hij de plekken in de wei dichtbij het object vermijden.

In dit voorbeeld echter is het probleem van het paard niet opgelost met enkel vluchten of vermijden. In dit geval moet het paard langs het object om bij de drinkplek te komen. Om te kunnen drinken moet het paard dus zien om te gaan met het object waar hij angstig voor is. In dit geval kan het paard gebruik maken van naderen en terugtrekken. Het paard zal in eerste instantie het object een stukje verder naderen dan dat het eigenlijk durft maar zal zich dan snel weer terugtrekken tot een afstand waar hij zich zeker voelt. Het paard zal dit een aantal keer herhalen.

Stukje voor stukje gaat het paard de afstand tot waar hij durft te naderen verleggen maar durft dat alleen als het tussendoor de mogelijkheid heeft om zich terug te trekken. Door te naderen en terug te trekken vergroot het paard het gebied waarin hij zich veilig voelt en overtuigd hij zichzelf dat het object niet gevaarlijk is. Is het paard voldoende overtuigd dan zal hij langs het object en naar de drinkplek durven lopen.


Tijdens de (trailer)training kunnen wij effectief gebruik maken van dit concept door het bewust, op het juiste moment en de juiste manier toe te passen.

Zo kun je je paard over zijn onzekerheid voor de trailer helpen om sneller te begrijpen wat wij van hem verwachten tijdens het trailerladen.

Het paard is je erg dankbaar als je angst hebt weten om te zetten in nieuwsgierigheid en onzekerheid in zekerheid.


«   »