Trainen is meten

Gepubliceerd op 9 december 2014 om 19:56

Je zou kunnen spreken van trainen wanneer je een paard aan het leren bent iets te doen wat hij voorheen nog niet kon of nog niet deed.

Je zou kunnen spreken van trainen wanneer je een paard aan het leren bent iets te doen wat hij voorheen nog niet kon of nog niet deed. Als de trainer een aanwijzing geeft aan het paard waar een bepaalde reactie op moet komen maar het paard geeft niet de juiste reactie, zou je kunnen zeggen dat het paard deze aanwijzing nog moet leren en dus getraind moet worden. Als de trainer een aanwijzing geeft aan het paard en het paard geeft meer dan één keer de juiste reactie, zou je kunnen zeggen dat het paard deze aanwijzing al geleerd heeft en hiervoor dus niet meer getraind hoeft te worden. Op dat moment is de trainer het paard niet aan het trainen is, maar aan het communiceren is met het paard. (trainer vraagt, paard antwoordt).

Tijdens de omgang met je paard moet je er dus van bewust zijn op welke momenten je aan het communiceren bent en op welke momenten je aan het trainen bent.

Een goede trainer is bewust het ene moment meer aan het communiceren en minder aan het trainen terwijl hij op een ander moment juist bewust meer aan het trainen is en minder aan het communiceren.

 

Tijdens een trainingsmoment blijf je aanwijzingen geven en vragen om een bepaalde reactie en stop je pas met vragen als het paard:

  • stopt met de verkeerde reactie geven
  • een reactie geeft die lijkt op de juiste
  • de juiste reactie geeft

Hierin is juist timen van stoppen met vragen en de juiste manier van belonen essentieel. Zodra het paard stopt met de verkeerde reactie geven en gaat reageren op een manier die lijkt op de juiste reactie, heb je een basis waarop je verder kan trainen.

 

Om hier adequaat en met de juiste timing op te kunnen reageren moet je weten wat de verkeerde reactie is, wat een goede reactie is en wat een betere reactie is. Tijdens het trainen probeer je steeds meer resultaat te krijgen. Meer resultaat zit hem in het verschil in de reactie welke het paard laat zien ten opzichte van de vorige keer.

Om goed te kunnen trainen en om voor je paard een echt leermoment te kunnen creëren moet je goed kunnen bepalen of je beter of meer resultaat hebt gekregen op je aanwijzing. Alleen dan kun je een duidelijke, eerlijke beslissing maken en de juiste reactie op het juiste moment belonen. Hiervoor moet je de verschillen in reactie objectief kunnen meten.

Dingen die je makkelijk en objectief kan meten tijdens je training zijn:

  • afstand
  • tijd
  • aantal

 

 

Dan nu naar de praktijkvoorbeelden tijdens het trailertrainen.                                                

Als je een paard in een trailer wil laden, kan hij op 4 verschillende manieren reageren:

  1. Het paard kan voorwaarts gaan en zich laden        
  2. Het paard kan stil gaan staan      
  3. Het paard kan achteruit lopen
  4. Het paard kan naast de trailer lopen

Uiteraard zijn de laatste drie reacties degene die je niet wilt krijgen op jouw aanwijzing en is de eerste de juiste reactie. Terwijl je aanwijzingen gaat geven en traint totdat het paard stopt met het geven van de laatste drie reacties en de eerste reactie begint te geven moet je steeds op het juiste moment stoppen met vragen en belonen. De eerste keren beloon je pas als het paard stopt met de laatste drie en een reactie begint te geven welke lijkt op de eerste. Later beloon je pas op het moment dat het paard meer resultaat laat zien in de juiste reactie.

 

Je bent als trainer dus op zoek naar meer resultaat op het gebied van afstand, tijd en aantal.

Afstand
Als het paard in het begin van je training steeds reageert met achteruit te lopen, zou je bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat hij steeds 5 meter naar achteren loopt. Als je merkt dat het paard op een gegeven moment nog maar 2 meter naar achteren loopt, heb je verbetering in de reactie gemeten in afstand en merk je dat het paard langzaam begint te stoppen met het geven van deze verkeerde reactie.

Tijd
Als het paard in het begin van je training steeds reageert met voorwaarts te komen maar enkel met één been op de klep gaat staan en daarna snel achterwaarts van de klep af loopt, zou je bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat hij steeds twee seconden op de klep blijft staan. Als je merkt dat het paard op een gegeven moment al acht seconden op de klep blijft staan, heb je verbetering in de reactie gemeten in tijd en merk je dat het paard langzaam begint te stoppen met het geven van de verkeerde reactie.

Aantal
Als het paard in het begin van je training steeds reageert met voorwaarts te komen maar enkel op de klep gaat staan en daarna niet verder loopt of achterwaarts van de klep af loopt, zou je bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat hij steeds maar één been op de klep zet. Als je merkt dat het paard op een gegeven moment al twee of drie benen op de klep zet, heb je verbetering in de reactie gemeten in aantal en merk je dat het paard langzaam begint te stoppen met het geven van de verkeerde reactie.

 

Deze momenten kunnen zien en hier op de juiste manier op anticiperen zijn van cruciaal belang voor de trainer. Juiste timing, juiste beslissingen en juist handelen in de vorm van aanwijzingen geven, stoppen met vragen en belonen, creëren leermomenten voor het paard en maken je training tot een succes.

 

Daarom is trainen meten!

meten-1.jpg

 


«   »